Fotograferen in RAW of JPEG?
Het verschil tussen RAW of JPEG/JPG wat is dat
Op je DSRL spiegelreflex of compact camera heb je meestal verschillende mogelijkheden om je fotobestanden op te slaan.
- JPEG (JPG)
- RAW
- RAW en JPEG/JPG
In de laatste RAW en JPEG/JPG wordt dezelfde foto opgeslagen in een JPEG/JPG en RAW bestand.
Wat is JPEG/JPG
JPEG/JPG is de meest voorkomende bestandsformaat van afbeeldingen. Het bestandformaat kun je herkennen door de bestandsextensie. De bestandsextensie staat achter de punt van de bestandnaam (bestandsnaam: plaatje.jpeg / plaatje.jpg). JPEG verwijst naar “Joint Photographic Experts Group.” Achter de naam van het bestand zie je dus een punt en daarna de afkorting ‘jpeg’ of ‘jpg’.
Afbeeldingen van het formaat JPEG/JPG kunnen door vrijwel alle apparaten direct worden gelezen/bekeken, zoals smartphones, tv of computers enz.
Voordelen fotograferen in JPEG/JPG
De foto’s zijn in verhouding tot RAW-bestanden een stuk kleiner, een JPEG/JPG is een derde kleiner qua grootte dan een RAW-bestand. Het voordeel hiervan is dat je geheugenkaart minder snel vol raakt. Hierdoor kun je meer foto’s opslaan op je geheugenkaart of een minder grote geheugenkaart gebruiken. Dit geldt natuurlijk ook voor het opslaan van je fotobestanden op je pc, backupschijf en usbstick.
Ook de buffer (tijdelijk intern geheugen) van je fotocamera raakt minder snel vol als je veel foto’s achter elkaar maakt bijvoorbeeld bij sportfotografie. Raakt de buffer vol als je veel foto’s achter elkaar maakt, dan moeten de foto’s (data) naar de geheugenkaart worden weggeschreven en dan kan je tijdelijk niet (op volle snelheid) fotograferen en kan je momenten missen.
Nadelen fotograferen in JPEG/JPG
Grootste nadeel is dat er ‘compressie’ plaatsvindt om de foto te verkleinen en dat gaat niet zonder kwaliteitsverlies. Eigenlijk ziet een JPEG/JPG-bestand een aantal pixels als één pixel in plaats van ze ieder afzonderlijk te zien. Dit is de zogenaamde compressie, anders zou de foto qua bestandsgrootte (aantal MB’s) niet kleiner worden.
Een JPEG/JPG foto kan je wel bewerken wel zijn de mogelijkheden wat beperkter dan bewerking van een RAW-foto.
Corrigeren van de belichting is minder goed mogelijk in JPEG/JPG dan in RAW. Is je foto te donker, dan kan je deze wel corrigeren in JPEG maar dit gaat vaak ten koste van de kwaliteit van de foto, dit bij een RAW bestand beter zonder kwaliteit verlies.
Als de kleuren van je foto helemaal niet zouden kloppen, dan is dit moeilijker te corrigeren. Denk aan een foto die te blauw (koel) overkomt of juist te oranje (warm). Dit kan bijvoorbeeld komen door een verkeerde “witbalans-instelling” te gebruiken dit kan ook gebeuren als de camera op de automatische witbalansinstelling staat.
Fotografeer jij in JPEG/JPG, gebruik dan de hoogste beeldkwaliteit van je camera. Dit kun je instellen op je camera. Dus niet alleen dát je in JPEG/JPG fotografeert, maar ook de kwaliteit van de JPEG/JGP foto.
Bij een Nikon camera is dat Fine, staat standaard meestal op normaal
Bij een Canon camera gebruik je dit pictogram, zie hieronder:
Wat is RAW?
Een RAW-bestand is ook een bestandsformaat en wel een beetje een aparte. RAW verwijst naar “ruw”. Het is een ruw onbewerkte bestand dat de meeste informatie bevat. Bij een JPEG/JPG foto wordt er in de camera al een aantal bewerkingen toegepast. Door de compressie wordt er informatie weggegooid, dit gebeurt niet bij de RAW-foto.
RAW-bestanden worden door fabrikanten van verschillende cameramerken verschillend aangeduid zoals:
Nikon: NEF
Canon: CR2
RAW is niet de bestandsextensie van een bestandsnaam (plaatje.raw), dit verschilt per merk zoals hierboven aangegeven.
Voordelen van fotograferen in RAW
Het grootste voordeel is dat het RAW-bestand dus meer informatie bevat dan een JPEG/JPG bestand en daardoor beter te bewerken is.
Velen denken dat het bewerken van foto’s manipuleren of neppen is van de foto en hebben er een slecht gevoel bij. Dit is volgens mij een denkfout, namelijk een camera maakt niet precies hetzelfde plaatje als onze ogen.
Als je een zonsopkomst of -ondergang fotografeert, dan zie je zonder camera een prachtig plaatje en denk je even een mooie foto maken. Later bekijk je de foto en dan je zie dat je foto’s soms te donker of juist te licht zijn. Dit is dan een reden om de nabewerking in te zetten om een resultaat te krijgen zoals jij het echt zag! En ook kleuren vallen regelmatig anders uit dan jij ze zag. Zo zijn er vele voorbeelden te noemen om een nabewerking uit te voeren op je foto’s om het juiste resultaat te behalen.
Nadelen van fotograferen in RAW
Een nadeel is de grootte van de bestanden, neemt het toch meer plek in je buffer en geheugenkaart op je camera.
Voor het bewerken van je RAW bestanden heb je een pc nodig voor bewerking van RAW-bestanden.
RAW moet altijd omgezet worden in bijvoorbeeld JPEG/JPG en eventueel bewerkt worden. Anders kun je de foto’s niet uploaden naar je portfolio op website, facebook, Instagram enz.
Voor het omzetten/bewerken van RAW foto’s heb de juiste software nodig veel fotografen gebruiken bijvoorbeeld Adobe Lightroom voor deze software moet je betalen in de vorm van een abonnement een alternatief is de gratis software van Nikon ViewNX-i
Een RAW foto kun je dus niet doorsturen naar iemand anders tenzij hij/zij in het bezit is van de nodige software.
Conclusie
Kies RAW als je al wat weet van fotografie en je meer uit je foto’s wil halen. Juist door bewerkingen corrigeer je menselijke fouten die je maakt in de belichting (of kleur). En ook de beperkingen die de camera’s hebben, zeker op het gebied van belichting is een camera echt niet zo als onze ogen. Regelmatig worden delen van een foto te donker, te licht of de kleur is niet sprekend. En ook lenzen hebben beperkingen, denk aan scheve lijnen (bij gebouwen valt het erg op) of een horizon die bol loopt (licht gebogen).
Kies RAW en JPEG als je nog niet kan bewerken maar dit wel wil gaan doen en je kostbare momenten gaat fotograferen. Let wel op dat het ten koste van snelheid kan gaan.